
Dikterna i Martin Bergqvists debutbok återger rörelser genom nordliga landskap, i miljöer som än är råa och ursprungliga, än förtingligats till oigenkännlighet. Skogar, fjäll, vattendrag, djur, växter formuleras, och formulerar i sin tur det subjekt som möter dem. Bortom spelet mellan iakttagande och deltagande hittas ett uppgående i något namnlöst, bortvänt, både verkligt och overkligt.
*
Martin Bergqvist är född 1981 i Umeå, uppväxt där och i Jokkmokk. Han är verksam som översättare och förläggare.
Ladda ner högupplöst omslagsbild och/eller författarporträtt
Utgivningsdatum: 27 augusti 2024
Format: Danskt band
Omfång: 80 sidor
Grafisk form av författaren
ISBN: 9789198551884
KRITIK
”… en gåtfull och suggestiv diktsamling i tre avdelningar … som på ett åttiotal opaginerade sidor och med en laddad och djärv metaforik, diktar fram fragmenterade naturbilder som tycks hämtade från ett halvt upplöst och grått norrländskt landskap. Med ett kontrastrikt bildspråk väver han samman naturens nedbrytning med kroppsdelar och organ, i en sorts sönderfallande symbios mellan människa och natur. … Rent grafiskt framkallar dikternas i regel korta strofer på glest satta sidor dessutom också inre bilder av en ödslig och övergiven natur hos läsaren, vilket i den här övertygande debuten framhäver poetens känsla för samspelet mellan form och innehåll.”
Martin Lagerholm, BTJ-häftet 2024:21
”… en eterisk diktsamling. … poesi längs med samtidens ideal, obekymrad och fjär.”
Jan-Olov Nyström, Norrbottens-Kuriren, 3 okt 2024
”Bergqvist skriver en stram, återhållen, rytmiskt uppbruten dikt med ett underliggande filmiskt modus som får mig att tänka på Tarkovskijs tidiga filmer. Poeten vet att krama ur skönhet ur det till synes osköna, det karga och ogästvänliga. Och ladda sin dikt med mörk materia. … Jag är svag för Bergqvists debut, hur den utgår från en plats och liksom bearbetar den, förädlar och förhöjer den. Och med perfekt gehör för hur långt språket kan tänjas utan att förlora sig i det abstrakta. Bergqvists dikter stannar kvar hos en, långt efter läsningen.”
Edith Söderström, i Poesiåret 2024 (Ariel förlag, 2025)