Fyrkant

Det och ivern | Fredrik Wiklund

En namnlös berättare, främmande till och med för sig själv, söker sitt jag; det är ett trevande i minnet och fantasin och i det vi kallar den yttre verkligheten – skuggor fladdrande mot grottans vägg och i hjärnans vindlingar.

Den som för ordet besitter något av ett hypermedvetande, öppet och genomsläppligt för olika material och stämningar, och utan bestämda gränser mot omvärlden. Såriga utsagor om en personlig kris, ett rämnande förhållande och svartsjuka varvas med hallucinationer, mardrömmar och bisarra utkast till en »Sexy Western«, med den karismatiske våldsfantasten Carter i centrum.

Vi får också stifta bekantskap med Vittnet, en svårt reaktionär figur som petar i samtidens bölder och varken skonar den bankrutta vänstern eller kapitalets hantlangare. Alltmedan mekanikern och skivsamlaren Klas, mer lexikon än människa, börjar skissa på den definitiva guiden till rockhistorien.

Det och ivern talar med många röster men hålls samman av sitt insisterande språk och sina otvungna bilder. Vi befinner oss vid berättelsens slut, där definitionerna förlorar sin tjänstvillighet och slutligen kapitulerar.

Fredrik Wiklund är född 1971 och bosatt i Bagarmossen. Han skriver både prosa och poesi och utgav senast diktsamlingen Nuets pirarDet och ivern är hans femte bok.

Hör författaren läsa bokens första kapitel:

Till romanen hör en Spotify-lista, ”Klas spellista”, som samlar låtar som omnämns i det avslutande kapitlet – mötet med kalenderbitaren och hårdrocksfanatikern Klas. Listan hittas här.

Utgivningsdatum: 7 juli 2021
Format: Danskt band
Omfång: 142 sidor
Grafisk form & redaktion: Martin Bergqvist
ISBN: 9789198551846